Закваска молока сметаною – це один із найпростіших і найдоступніших способів приготування свіжої та смачної сметани в домашніх умовах. Сметана, отримана з використанням цього методу, має неповторний смак і аромат і є відмінним доповненням до багатьох страв.
Для заквашування молока сметаною вам знадобиться свіже нежирне або середньозорове молоко, а також натуральна закваска у вигляді сметани високої якості. Розраховуйте, що на кожен літр молока вам знадобиться приблизно 100-150 г закваски.
Процес заквашування молока сметаною досить простий. Спочатку необхідно розігріти молоко до температури приблизно 40-45 градусів за Цельсієм. Потім вносите в молоко закваску та добре перемішуйте. Покрийте ємність із заквашеним молоком та залиште на кілька годин при кімнатній температурі для ферментації. Чим довше відбуватиметься ферментація, тим кисліше буде виходити сметана.
Крок | Опис |
---|---|
1 | Підготуйте інгредієнти: 1 літр молока та 2 столові ложки сметани із живими заквасочними культурами. |
2 | Нагрійте молоко до температури 40-45 градусів за Цельсієм. |
3 | Додайте|добавляйте| сметану в підігріте молоко і добре перемішайте. |
4 | Перелийте отриману суміш у скляну ємність, накрийте кришкою чи плівкою. |
5 | Залишіть ємність із заквашеним молоком на 8-12 годин за кімнатної температури. |
6 | Покладіть готову сметану в холодильник на кілька годин для охолодження. |
Як зробити кисле молоко зі сметаною?
Зміст:
Кип'ячене молоко слід охолодити до 38-40 °С. В окремій ємності змішайте 200 г сметани та 100 мл молока до однорідності. Потім розбавте в решті молоці, накрийте кришкою та укутайте на ніч. Якщо рецепт виконаний правильно, то наступного дня ви отримаєте загуслу молочну масу з сироваткою, що відокремилася.
Чим заквасити молоко для кислого молока?
Отримати найпростішу простоквашу легко: нагріти молоко, поставити його в тепле місце і додати трохи сметани (столова ложка на літр молока), якщо немає сметани – можна заквасити молоко за допомогою скибочка чорного хліба. Простокваша буде готова вже за пару-трійку годин.
Чи потрібно кип'ятити молоко для сквашування?
Просто внесіть закваску в молоко кімнатної температури (а це молоко можна зберігати при кімнатній температурі), перемішайте, розлийте склянками і увімкніть йогуртницю. Використовуючи звичайне молоко (пастеризоване), пам'ятайте: його настійно рекомендується прокип'ятити та остудити перед заквашуванням.
Як зробити закваску для приготування сметани?
Кип'ятимо скисло молоко в каструльці. Потім даємо йому трохи охолонути і вливаємо тепле молоко у скляну літрову банку. Додаємо кефір, закриваємо кришкою. Банку струшуємо, кутаємо в ковдру та залишаємо на 7-8 годин при кімнатній температурі.